Jak chutná jazyk? Nářečí jižních Čech nejen v kuchyni a za stolem
Datum: 3. dubna 2025 | Čas: 16:30 | Místo: Klubovka, 1. patro | Vstupné: 60 Kč |
Přednáška PhDr. Martiny Ireinové, Ph.D.,
Každý z nás používá slova, která jsme se naučili od rodičů nebo prarodičů, a často si ani neuvědomujeme, že některé výrazy mohou být typické jen pro určitou oblast. Jižní Čechy nejsou jen krajem rybníků, malebných vesnic a měst s bohatou historií, ale také místem, kde se v jazyce odráží každodenní život! Mnohá slova, která tu lidé běžně používají, mohou být pro návštěvníky odjinud překvapením. Pojďme si udělat takovou malou nářeční ochutnávku!
Vaření v jižních Čechách se neobejde bez správného náčiní. Když je potřeba rozšlehat vajíčka, pomůže "kvadlačka", na míchání těsta nesmí chybět "měchačka" a na hrnci "puklička". Vomáčky a polívky správně zahustí "zápražka" či "zásmažka". Na "svačnu" může leckomu přijít k chuti "patka" ukrojená z veky nebo šišky chleba s "voškvarkama". Najít na "horkým mlíce votápek" může být pro někoho noční můra, pro jiného velké pochutnání.
Ať už používáte "strouhadlo" nebo "struhadlo", jíte "jabko se šlupkou" nebo ho máte "rači" bez kůry, přijďte si poslechnout víc o tom, jak se naše řeč liší region od regionu. A třeba zjistíte, že i vaše vlastní slova mají bohatou historii! Nářečí nejsou jen reliktem minulosti – jsou živá a proměňují se s každou generací, spojují nás a zároveň odlišují.
Přednáškou vás provede PhDr. Martina Ireinová, Ph.D. z dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR. Zabývá se především výzkumem tradičních nářečí, tvorbou nářečních map a atlasů, zajímá se o problematiku městské mluvy. Je spoluautorkou Českého jazykového atlasu, Slovanského jazykového atlasu a Atlasu nářečí českého jazyka. Vede projektový tým, který připravuje celoúzemní výzkum nářečí českého jazyka. Působí jako externí vyučující na Masarykově univerzitě.
Po celý duben si můžete v knihovně prohlédnout výstavu Kriticky ohrožené jevy našich nářečí.
